2023 Trafik Cezaları Rehberi – Güncel Trafik Cezası Tutarları

Trafik kuralları, kaza riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için hayata geçirilen düzenlemeler bütünüdür. Ancak bazı sürücüler trafiğin akışı içerisinde bu kurallara uymaz. Herhangi bir kural ihlali yapan sürücüler, trafik cezalarını ödemekle yükümlüdür. Üstelik caydırıcılığı artırmak için her yıl bu cezalara çeşitli oranlarda zam yapılır. İşte, merak edenler için 2023 trafik cezaları listesi:

Alkollü Araç Kullanma Cezası

alkollü araba kullanmanın cezası

Alkol, vücudun farklı durumlara vereceği tepki süresinin uzamasına neden olur. Dolayısıyla alkollü araç kullanmak; ciddi yaralanmalara, can kayıplarına ve maddi hasarlara yol açabilir. İlk kez alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere, 4.064 TL idari para cezası kesilir. Ayrıca araçları trafikten men edilir ve ehliyetlerine 6 ay el konulur. Aynı sürücü ikinci kez aynı cezayı aldığında ise ödemesi gereken meblağ 5.096 TL’ye çıkar. Araç yine trafikten men edilir, ehliyetine el konulan süre ise 2 yıla çıkar.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası

ehliyet kemeri cezası

Emniyet kemeri takılı halde araç kullanmak ya da yolculuk etmek, ölümlü kaza oranının düşmesini sağlayan en önemli etkenlerin başındadır. Yeni trafik cezaları yönetmeliğine göre emniyet kemeri takmadığı belirlenen kişiler de zamlı cezalardan paylarını düşeni alıyor. 2022 yılında 196 TL olan ceza, 2023 yılında 436 TL’ye yükseltildi.

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası

arabada telefon kullanma cezası

Seyir halinde cep telefonu kullanmak, sürücülerin sıkça yaptığı hatalardan bir tanesidir. Dikkat dağınıklığına sebep olan bu hata, yalnızca maddi kayıplı kazalara neden olmaz. Aynı zamanda yaralanmalara ve ölümlere de sebebiyet verebilir. Seyir halinde cep telefonuyla görüşme yaptığı belirlenen sürücülere kesilen cezanın bedeli, 2023 yılında 951 TL olarak güncellendi.

Yayaya Yol Vermeme Cezası

yayaya yol vermeme cezası

Trafikteki araçların, yaya geçitlerine geldiklerinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan kişilere yol vermesi zorunludur. Trafik ekipleri ya da kameralar vasıtasıyla bu kurala uymadıkları tespit edilen sürücülerin ödeyecekleri ceza tutarı bu sene de yükseltildi. 2023 trafik cezaları güncellemesi ile yaya geçidinde yayaya yol vermemenin cezası 1.917 TL’ye yükseltildi.

Araç İçerisinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası

araçta müzik dinleme cezası

Yolculuk esnasında müzik dinlemek, keyifli bir aktivitedir. Ancak söz konusu yüksek ses olduğunda, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkabilir. Kaza riskini kayda değer oranda artıran bu durumun önüne geçmek için: Araç içerisinde yüksek sesle müzik dinleyen sürücülere 2023 trafik cezaları listesine göre 436 TL idari para cezası kesilecek.

Hız Limitini Aşma Cezası

hız limiti cezası

Kaza ihtimalini azaltarak trafikte araç kullanmayı güvenli bir aktivite haline getirmek amacıyla şehir içerisindeki ve şehirlerarası yollarda hız sınırı uygulaması yapılır. Ancak bazı sürücüler kasti olarak ya da dikkatsizlik sonucu limitleri aşabilir. Hız sınırı %10 ila %30 arasında aşılırsa, 2023 yılı trafik cezaları yönetmeliğine göre 951 TL ceza kesilir. Limitlerin %30-50 aşıldığı tespit edilirse, sürücünün ödemesi gereken tutar 1.979 TL’ye yükselir. %50’den fazla aşım söz konu olduğunda ise sürücü 4.064 TL’lik para cezasına çarptırılır.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası

kırmızı ışıkta geçmenin cezası

Tıpkı hız limitlerinde olduğu gibi sürücüler bazen dikkatsizlikten, kimi zamansa kasti olarak kendilerine kırmızı ışık yanarken yola devam edebilir. Bazı sürücülerin hafife aldıkları bu durum nedeniyle meydana gelen kazaların sayısı hiç de azımsanmayacak seviyededir. Kırmızı ışıkta durmayan sürücüler, 951 TL’lik idari para cezasını ödemekle yükümlüdür.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

araç muayene cezası

Motorlu kara taşıtları, trafikte diğer sürücülere ve yayalara tehlike oluşturabilecek mekanik aksaklık riskini ortadan kaldırmak için rutin muayeneye tabi tutulur. Kapsamlı testler sonucunda aracın trafiğe çıkışının uygun olduğunu belirten belgeyi alan sürücüler, trafiğe rahatça çıkabilir. Muayenenin yaptırılmadığının tespit edilmesi halinde ise araç trafikten men edilirken sürücüye 951 TL para cezası kesilir.

Duraklama ve Park Yasağına Uymama Cezası

park yasağı cezası

Acil durumlar haricinde engelli vatandaşlara ayrılan alanlar ve yaya geçitleri ile okul, itfaiye, hastane gibi yapıların giriş-çıkış noktalarında araç park etmek ya da duraklamak yasaktır. Hatta aynı kural, fabrikalar için de geçerlidir. Bu kurala uymayıp yaya ve araç trafiğinin aksamasına yol açan sürücüler için 2023 yılında geçerli ceza miktarı, 873 TL olarak belirlendi.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

ehliyetsiz araç kullanma cezası

Trafikte araç kullanabilmek için mutlaka sürücü belgesine sahip olmak gerekir. 2023 yılında ehliyetsiz araç kullanmaya yönelik para cezasının tutarı, 8.190 TL’dir. Üstelik aracı kullanan kişi ile ruhsat sahibi farklı kişilerse, aynı miktarda maddi yaptırım her iki tarafa uygulanır. 8.190 TL’lik para cezası, 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanan bireyler için de geçerlidir.

Ehliyet Sınıfından Farklı Araç Kullanma Cezası

farklı ehliyet sınıfı cezası

Türkiye’de araç sahipleri, yalnızca sürücü belgesi kapsamındaki araçları kullanabilir. Bunun dışına çıkılması durumunda cezai yaptırım devreye girer. Görece yeni bir uygulama olan otomatik vites ehliyeti de bu kapsama dahildir. Yani otomatik vites ehliyetine sahip olan sürücüler, düz vitesli araçla trafiğe çıktıklarında para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. 2023 yılında ehliyet sınıfından farklı araç kullanmanın cezası, 4.064 TL’dir.

Ehliyet Sınıfları ve Kapsamları yazımıza göz atarak, hangi ehliyet ile hangi araçları kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmama Cezası

trafik sigortası yaptırmama cezası

Her araç sahibinin yaptırması kanunen zorunlu olan trafik sigortası, üçüncü kişilere verilen zararın poliçeyi düzenleyen şirket tarafından karşılanmasını sağlar. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan sürücülere hem 436 TL’lik para cezası kesilir hem de araçları trafikten men edilir.

Trafik cezalarının, tebliğ tarihini takip eden 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda %25’lik indirim uygulanır. Ödemeler anlaşmalı banka şubeleri, mobil bankacılık uygulamaları, e-Devlet ve interaktif vergi dairesi portalı aracılığıyla yapılabilir.

5 Ocak 2023 Blog , ,